Haber

Almanya’da yüksek enflasyon asgari ücreti eritti

Yunus Ülger

ALMANYA – Almanya’da federal hükümetin en önemli projesi olan elektrik fiyatlarındaki astronomik artış ve buna bağlı olarak gıda fiyatlarındaki artış, saatlik asgari ücret artışını kısa sürede ortadan kaldırdı. Bu yılın ekim ayının başında kademeli olarak 9,60 avrodan 12 avroya çıkarılan saatlik asgari ücret, cüzdanlarda görünmez hale geldi. Almanya’da enflasyon geçen Kasım ayının prestijiyle yüzde 10’lardaydı. Gıdada enflasyon bir önceki yıla göre yüzde 21 arttı, gıda ve enerji hariç enflasyon yüzde 5 civarında. Bu nedenle Sol Parti ve uzmanlar saatlik taban fiyatın 14 avroya çıkarılmasını talep ediyor.

ASGARİ FİYAT YAKLAŞIK NET 1600 EURO AYLIK

Federal hükümetin hesabına göre, asgari ücretle haftada 40 saat çalışan biri, ek ödeme olmaksızın ayda brüt 2.800 Euro kazanıyor. Sosyal kesintilerden sonra kalan net aylık gelir yaklaşık 1600 Euro’dur. Bu kişinin çocuğu yoksa, çalışmıyorsa ve çalışma süresi haftada 40 saatten fazla değilse bu parayla geçinmek çok zordur. Ayrıca evin büyüklüğüne ve kira bedeline göre devletten konut yardımı alabiliyor. Ayrıca devletin geçici elektrik kesintisi, çocuk başına 250 avro, yeterli geliri olmayan ailelerin çocuklarına eğitim desteği var.

Federal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre 2021 itibariyle iki kişilik bir hanenin aylık temel giderleri 2.623 Euro’dur. Ortalama giderler kira, enerji ve kredi taksitleri için 966 avro, yemek için 402 avro, ulaşım için 322 avro, eğlence ve kültür için 255 avro, sağlık ve vücut bakımı için 115 avro, giyim için 98 avro, iletişim için 70 avro. 2022’de konut gücündeki yüzde 51’lik artış ve gıdadaki yüzde 21’lik artış dikkate alındığında, temel aylık maliyetin 2.623 Euro’nun oldukça üzerinde olduğu kolayca tahmin edilebilir.

13,8 MİLYON KİŞİ YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA

Almanya dünyanın dördüncü büyük ekonomisi olarak zengin bir ülke ama bu ülkede 13.8 milyon insan fakir. Ülkede yoksulluk sınırı tek bir hane için aylık net 1251 avro, 14 yaşından küçük çocukların olduğu dört kişilik bir hane için 2 bin 627 avro. Alman İşçi Sendikası bünyesindeki Hans Böckler Vakfı’nın araştırmasının bulgularına göre Dernek (DGB), 2010 ile 2019 ortaları arasında yoksulların sayısı yüzde 40 arttı. Korona virüs salgını döneminde 600 bin kişi yoksulluk sınırının altına düştü. Vakıf başkanı Bettina Kohlrausch, ekonominin iyi olduğu dönemlerde yoksulların sayısının arttığına dikkat çekerek, yoksulların sosyal hayata katılımının giderek azaldığını söyledi.

Almanya’nın tanınmış yoksulluk araştırmacısı Köln Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Christopf Butterwegge, 12 avroluk asgari ücret artışının yüksek enflasyon nedeniyle eridiğini belirterek, 14 avroya çıkarılmasını istiyor. prof. Asgari fiyatın yoksullukla mücadelede yalnızca başlangıç ​​olduğunu belirten Butterwegge, federal hükümetten yoksulluğa karşı daha etkili çabalar bekliyor. Sol Parti ise asgari fiyatın 13 avroya çıkarılmasını ve sıkı denetim altına alınmasını istiyor. Yoksullara bedava yemek dağıtan Tafel örgütü, yoksulluğun yapısal nedenleri olduğunu hatırlatarak, en çok çocuklarını tek başına büyütenlerin, işsizlerin, çok çocuklu ailelerin ve işsizlerin yoksullaştığını hatırlattı.

Berlin’deki Alman Ekonomi Enstitüsü Başkanı Prof. Marcel Fratzscher ise orta sınıf ve küçük işletmelerin de yüksek enflasyon nedeniyle yoksullaşma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor. prof. Fratzscher, federal hükümetin ihtiyacı ne olursa olsun herkese güç yardımını eleştiriyor ve güç yardımının yalnızca ihtiyacı olanlara verilmesini istiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu