Haber

Çinli Bilim Adamları Uzayda Pirinç ve Arabidopsis Yaşam Döngüsü Deneylerini Tamamladılar

29 Ağustos 2022’de çekilen fotoğraf, Çin’in doğusundaki Şangay’daki Çin Bilimler Akademisi’nin Moleküler Bitki Bilimleri Mükemmeliyet Merkezi’ndeki Wentian laboratuvar modülüyle aynı olan Arabidopsis fide örneklerinin deneysel birimini gösteriyor. (Fotoğraf: Zhang Jiansong/Xinhua)

PEKİN, 6 Aralık (Xinhua) — Çin Bilimler Akademisi’nden (CAS) Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre, Çinli bilim adamları Çin uzay istasyonunda pirinç ve Arabidopsis’in yaşam döngüsü büyüme deneylerini tamamladılar ve tohumları başarıyla elde ettiler.

Shenzhou-14 uzay aracının dönüş kapsülünün Pazar gecesi Dongfeng iniş alanına güvenli bir şekilde inmesinin ardından 120 günlük yaşam döngüsünden geçen pirinç ve Arabidopsis tohumları, diğerleriyle birlikte Çin’in insanlı uzay programının uzay uygulama sistemine teslim edildi. örnekler.

CAS web sitesine göre, dünyanın dört bir yanındaki bilim adamları daha önce pirinç, Arabidopsis, kolza tohumu, buğday ve bezelye dışında uzayda yalnızca birkaç eserin tohumlarını elde etmeyi başardılar.

Çinli araştırma grubu, pirincin dünyanın ilk tam yaşam döngüsü büyüme deneyini tamamladı. CAS, Arabidopsis model bitkisini kullanarak yerçekimi olmayan ortamın uzayda çiçeklenme üzerindeki etkilerini sistematik olarak incelediğini belirtti.

CAS kapsamında Moleküler Bitki Bilimleri Mükemmeliyet Merkezi tarafından üstlenilen deneyler, 29 Temmuz ortasından 25 Kasım’a kadar gerçekleştirildi.

Bu süre zarfında astronotlar, 21 Eylül’de çimlenme pirinç örneklerini, 12 Ekim’de çiçeklenme aşamasındaki Arabidopsis örneklerini ve 25 Kasım’da tohum olgunluk aşamasındaki her iki örneği de topladılar. Örnekler daha sonra kriyojenik depolama cihazında saklandı.

CAS açıklamasına göre, numuneler daha fazla bilimsel test ve analiz için Şangay’daki laboratuvara aktarılacak.

Bilim adamları uzaydan elde edilen görüntüleri analiz ederek uzaydaki yerçekimi olmayan ortamın pirincin bitki boyu, büyüme hızı, su düzenlemesi, ışığa tepkisi gibi çeşitli agronomik özellikleri üzerindeki etkilerini keşfettiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu