Yaşam

Fatih Altaylı, Disney Plus’ın Yayınını Durdurarak Tartışmalara Neden Olan ‘Atatürk’ Filmini Yazdı

Gazeteci Fatih Altaylı, Disney Plus’ın yayınlamaktan vazgeçtiği ve büyük tartışmalara yol açan Aras Bulut İynemli’nin başrolünde yer aldığı ‘Atatürk’ filmi hakkında yazı yazdı.

Gelin yazının detaylarına birlikte bakalım. ?

Aras Bulut İynemli’nin başrolünde yer aldığı ‘Atatürk’ filmi, yapım aşamasında pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi.

Fatih Altaylı, Disney Plus’ın yayınını durdurduğu ve ciddi protestolara maruz kalan yapımla ilgili bir yazı yazdı.?

“Hepinizin bildiği bir haber geldi. Disney Plus filmi yayınlamaktan vazgeçmişti. Fox TV’nin Türkiye’deki yöneticilerinin çabalarıyla sorun bir ölçüde çözüldü. Dizinin Fox TV Türkiye’de yayınlanmasına karar verildi ve Filmin versiyonu Türkiye’deki sinemalarda iki bölüm halinde gösterime girecek.”

‘Atatürk filmi sadece Türkiye’de değil, Orta Avrupa dahil tüm Avrupa’da ve Doğu Asya’nın birçok ülkesinde sinemalarda gösteriliyor. ABD ve Rusya’da tarama için görüşmeler sürüyor. Amazon ve Netflix platformları da Disney Plus’ın yayınlamama kararı aldığı diziyi dünya çapındaki tüm abonelerine gösterecek.’

“İşte gördüğünüz gibi Atatürk filmi, tıpkı Atatürk gibi, her türlü zorluğun üstesinden gelmeyi başararak, aldığı darbelerden daha da güçlenerek, dünyanın her yerindeki sinemalarda seyircinin karşısına çıkmaya ve gösterime girmeye hazırlanıyor. iki platform.”

“Filmden bahsedelim. Doğrusunu söylemek gerekirse filmden pek umutlu değildim. Bir Atatürk filmi yıllardır pek çok yönetmenin hayaliydi. Sir Laurence Olivier’in oğlu Tarquin Olivier yıllardır uğraştı ama başaramadı. Monika Czernin’in “Vizyoner, Devrimci” The “Reformer” belgeseli de beklenen etkiyi yaratmadı.”

‘Bu düşüncelerle oturma odasındaki kanepeye oturup filmi izlemeye başladım. Yapımcıları kırmadan filmin sonunu beğenmediğimi nasıl söyleyebileceğimi merak ettim.’

“Filme çok iyi çekilmiş bir Çanakkale Savaşı sahnesiyle girdik. Güzel savaş filmlerini anımsatan görüntülerin ardından kadraja öfkeli bir genç Mustafa Kemal girdi ve ardından filmin temposu yavaşlamaya başladı.”

’20 dakika boyunca ‘Oh hayır’ demeye başladım. Makedon tiyatro sahneleri vs. hakkında konuşurken sorunlar yaşamaya başladım. Ama sonra sinema bir anda müthiş bir ivme kazandı.

Mustafa Kemal’in hayatından bilmediğimiz kesitler, babası Ali İstek Efendi’nin kişiliği, Mustafa Kemal’in devrimci inanç ve karakterindeki rolü, çökmüş ve çürümüş bir devlete duyduğu öfke, Arap öğretmen Ömer Muhtar’ın onun üzerindeki etkisi. Mustafa Kemal’in komuta anlayışı. Rolü ve herkese ve her şeye rağmen halka duyduğu güvenin kaynağı itibarıyla çok farklı bir Atatürk görüyoruz.’

“Filmin 30. dakikasından itibaren gözyaşlarınızı tutamazsınız, nasıl büyük bir adamın ortaya çıktığını, karakterinin en başından itibaren nasıl şekillendiğini görüyorsunuz.”

Aras İyi Bulutnemli, filmi izlemeye başlamadan önce “Keşke Jude Law Atatürk rolünü oynasaydı” demekten utandığım bir performans sergiliyor. İlk sahnelerde tuhaf bulduğum performansı giderek artıyor ve bir anda kendini genç Mustafa Kemal’le özdeşleştiriyor. Öyle ki bir noktadan sonra nasıl Helen Mirren Kraliçe Elizabeth yerine Kraliçe Elizabeth oluyorsa, Aras Bulut da genç Mustafa Kemal oluyor.

Filmi izledikten sonra İyinemli ile konuşurken Atatürk’ü canlandırmak için nasıl bir süreçten geçtiğini, korkup korkmadığını soruyorum. İlk başta çok korktuğunu itiraf ediyor. Ancak çok çalıştığını, çok kitap okuduğunu ve karakteri analiz etmeye çalıştığını anlatıyor. Her okuduğunda farklı bir Atatürk görmeye başladı ama bir süre sonra kafası karışınca içlerinden birini seçip onu oynadı.

Filmde en çok dikkatimi çeken şey kostümlerin başarısı oldu. Bunu yönetmen M. Ada Öztekin’e soruyorum.

Kostüm ekibi uzun bir çalışma yaptı. Sinemada mevcut kumaşlar istenilen etkiyi vermediği ve kirli olduğu için Avustralya’dan alınan yünler, dönemin kumaş ve tekniklerine uygun olarak Orta Anadolu Türkiye’de dokunup, dönemin kıyafetlerine uygun olarak dikilmiştir. periyot. Gerçekten harikalardı. 1000 adet askeri şapka özel olarak üretilip, Anzak şapkaları yapılarak Yeni Zelanda’ya getirildi. 1000 adet atış yapabilen tüfek üretildi.

Film hakkında çok fazla “spoiler” vermek istemiyorum. Atatürk’ün hayatına dair hiç bilmediğim birkaç şey öğrendiğimi, sinemanın Atatürk’ün çocukluğundan başlayıp Osmanlı İmparatorluğu’nun Birinci Dünya Savaşı’na girmesiyle sona erdiğini yazayım.

3 Kasım’da sinemalarda seyirciyle buluşacak bu filmin ardından Çanakkale Savaşları ile başlayıp 19 Mayıs’ta sona erecek ikinci film de yılbaşından hemen sonra vizyona girecek.

Gerçekten çok uygun bir sinemaydı.

Şimdi sana yazarken bile gözyaşlarımı tutamıyorum.

Bu filmi özellikle “Atatürk’ü sevmiyorum” diyen bazı bilgisiz gençlerin izlemesini istiyorum.

Eğer bu sinemada göreceğiniz adamı beğenmiyorsanız.

Bu senin gerçekte insan olmadığın anlamına geliyor.’

Fatih Altaylı’nın bu sözlerinden sonra ‘Atatürk’ sineması hakkındaki düşünceleriniz neler?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu