Haber

İzmir’in 100 Yıllık Külliyatı kitaplaştırıldı

izmirBüyükşehir Belediyesi Lideri Tunç Soyer‘ile ilgili izmir Osmanlı İmparatorluğu’nun ikinci yüzyılına ışık tutmak amacıyla hazırlanan “Geçmişten Günümüze Bağımsızlığın 100. Yıldönümü İzmir Kitap Serisi” kente kazandırıldı. 52 yazar ve 11 editörün hazırladığı 10 ciltlik külliyatın lansman toplantısında konuşan Önder Soyer, “Bir şehre gitmek en güzel hediyedir.”

İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yılı anısına hazırlıklarına geçtiğimiz 9 Eylül’de başlanan “Geçmişten Günümüze Kurtuluşun 100. Yılında İzmir” kitap serisi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde (APİKAM) tanıtıldı . Tanıtıma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer’in yanı sıra projede emeği geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, yazarları ve editörleri, akademisyenler, esnaflar, iş insanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. etkinlik.

Tanıtım töreninde ilk olarak APIKAM arşivindeki görsellerden hazırlanan “İzmir’in Değişen 100’ü” başlıklı kısa sinema gösterimi gerçekleştirildi. Filmde, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin modernleşmesinden günümüze kadar İzmir’in 100 yıllık tarihi anlatıldı. Sinema gösteriminin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivleri, Müzeler ve Kütüphaneler Şube Müdürü Tuğba Kılıçkaya, dizinin hazırlık süreci ve içeriği hakkında bilgi verdi.

“BİR ŞEHİR İÇİN EN GÜZEL HEDİYE”

Tanıtım toplantısında konuşan Lider Tunç Soyer, projede emeği geçen 52 yazar ve editörün isimlerini tek tek okuyarak teşekkür etti. Önder Soyer, “Bu evrenin iki büyük dinamosu var; zaman ve değişim. İkisini de kontrol edemiyoruz. Her ikisi de her şeye rağmen akmaya devam ediyor. En iyi ihtimalle onları yönetmeye ya da uyumlaştırmaya çalışabiliriz. Ne diyoruz” Sürdürülebilirlik geçmiş ile gelecek arasındaki dengedir.” Eğer adaletse o zaman geçmişi iyi bilmek yükümlülüğümüz var. Bu 10 kitabın çok değerli bir anlamı var. Belediyeler olarak birçok çalışma yapabilirsiniz. Köprüler, yollar ve hatta fabrikalar inşa edebilirsiniz. Ancak bir şehre bırakılacak en güzel hediye o şehrin tarihini anlatan kitaplar olmalıdır. Bu projeye tüm kalbiyle ve samimiyetiyle katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

İZMİR KİTAP KOLEKSİYONU

Doç. Projenin editörlerinden Prof. Dr. Akın Ersoy, “Bu çalışmanın modülü olmaktan mutluluk duyuyorum. Tunç Liderimizin 2022 yılında başlattığı bir yolculuk var. Birçok toplantı yaptık. Editörler olarak değerli yazarların eserlerini anlamakta güçlük çekiyoruz.” oy yaptık. Uzun ve zorlu çalışmaların ardından bugün itibariyle İzmir’in kitap koleksiyonu tamamlandı. İzmir’in yüzyılına ışık tutacak bu çalışma, bundan sonraki akademik çalışmalara da yol gösterecektir. Yazarlarımızın tamamı İzmir için emek vermiş değerli arkadaşlardır. Ben ve tüm arkadaşlarım bu projede yer almaktan gurur duyuyoruz. Bu çalışmanın geleceğe ışık tutacağını umuyorum” dedi.

İZMİR’İN 100 YILLIK SÜRECİ ANLATILDI

10 ciltten oluşan kitap serisinde; Çoğunluğu akademisyen olmak üzere 52 yazar ve alanlarında önde gelen akademisyenlerden 11 cilt editörü yer aldı. Kitapların oluşturulmasında 12 farklı üniversiteden akademisyenlerin yanı sıra araştırmacılar, gazeteciler, yazarlar ve sanatçılar da görev aldı. “Geçmişten Günümüze Kurtuluşun 100. Yılında İzmir” kitap serisinin her cildinde, İzmir’in son 100 yılda yaşadığı değişim ve gelişim süreci tarihsel kökleriyle ele alındı. Bu bağlamda tarih, arkeoloji, edebiyat ve sanat, göçler, karşılaştırmalar ve değişim, İzmir kent kimliği ve hafızası, kamusal alanlar, mutfak kültürü, sanat tarihi ve mimarisi, spor ve toplumsal hareketler konularında önde gelen akademisyenlerin editörlüğünde ciltler hazırlandı. onların alanı.

Vatandaşlar hazırlanan tarihi kitap serisine İZELMAN Kitap Kafeleri ve tüm İZELMAN satış noktalarından ulaşabilecek.

AKADEMİSYENLER KİTAP SERİSİ İÇİN BULUŞTU

Geçmişten Günümüze Bağımsızlığın 100. Yıldönümü nedeniyle yapılan çalışmada İzmir Kitap Serisinin editörleri ve yazarları şöyle yer aldı;

arkeoloji

Editör: Doç. Dr. Akın Ersoy. Yazarlar: Doç. Dr. Akın Ersoy, Prof. Dr. Binnur Gürler, Prof. Dr. Cumhur Tanrıver, Doç. Dr.Murat Tozan, Doç. Dr. Zafer Derin.

Edebiyat ve Sanat

Editör: Asuman Susam. Yazarlar: Eren Aysan, Prof. Dr. F. Reyhan Altınay, Feyza Akbulut Öner, Prof. Dr. Lale Bully.

Göçler, Karşılaştırmalar ve Değişim

Editör: Prof. Dr. Şevket Işık. Yazarlar: Bahar Kaba, Arş. Görmek. Hüseyin Mert Arslan, Doç. Dr. İlkay Südaş, Prof. Dr. Mustafa Yakar, Prof. Dr. Şevket Işık.

İzmir, Kent, Kimlik, Bellek

Editör: Prof. Dr. Melek Göregenli. Yazarlar: Esra Dabağcı, Arş. Görmek. Ezgi Mehmetoğlu, Prof. Dr. Hümeyra Birol, Yrd. Doç. Dr. Pelin Karakuş Akalın.

Halka açık yerlerde

Editör: Prof. Dr. Emel Kayın. Yazarlar: Prof. Dr. A. Emel Göksu, Doç. Dr. Ahenk Yılmaz, Doç. Dr. Burkay Pasin, Damla Ergican, Prof. Dr. Emel Kayın, Göksel Köksoy Karpat, Doç. Dr. İnci Uzun.

Mutfak Kültürü

Editör: Doç. Dr. Ahmet Uhri. Yazarlar: Doç. Dr. Ahmet Uhri, Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk, Nedim Atilla, Nihal Kadıoğlu Çevik.

Sanat Tarihi ve Mimarlık

Editörler: Prof. Dr. Hikmet Sivri Gökmen ve Doç. Dr. Şakir Çakmak. Yazarlar: Doç. Dr. Cengiz Gürbıyık, Doç. Dr. Cenk Berkant, Doç. Dr. Feyzal Avcı Özkaban, Gamze Çiğit, Doç. Dr. H. İbrahim Alpaslan, Melike Yurdagül.

Spor

Editör: Prof. Dr. Ahmet Talimciler. Yazarlar: Prof. Dr. Ahmet Talimciler, Ali Suavi Yardimoğlu, Doç. Dr. Sevda Korkmaz, Tuğrul Akşar.

Tarih

Editör: Dr. Öğretim Üyesi Erkan Serçe. Yazarlar: Prof. Dr. Alp Yücel Kaya, Prof. Dr. Ercan Uyanık, Dr. Öğretim Üyesi Erkan Serçe, Doç. Dr. Hasan Taner Kerimoğlu.

Toplumsal hareketler

Editör: Prof. Dr. Ayşen Uysal. Yazarlar: Prof. Dr. Demet Lüküslü, Öğr. Gör. Görmek. Eylül Çelik, Prof. Dr. Hayriye İhtimam, Dr. Işıl Erdinç.

Kaynak: ANKA / Yerel

haberbuca.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu