Ekonomi

Çadır üreticileri titreme bölgesi için yoğun çalışıyor

“Yüzyılın felaketi”olarak nitelendirilen deprem nedeniyle evlerinden dışarı çıkan depremzedelerin hem barınma hem de ısınma ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla “yalıtımlı çadır”üretim hızlandı.

Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde çadır üretim tesisi bulunan Atilla Güleçyüz, depremin olduğu ilk günden itibaren çift vardiya çalıştıklarını ve depremzedeler için çadır kurmak için aralıksız çalıştıklarını söyledi.

Fabrikasının olağan kurallar çerçevesinde günlük 150 çadır üretim kapasitesine sahip olduğunu belirten Güleçyüz, deprem nedeniyle yaptıkları acil durum toplantısının ardından bu sayıyı 4 kat artırdıklarını belirtti.

Güleçyüz, günde 600 çadır ürettiklerini ve bunları Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığıyla deprem bölgesine gönderdiklerini bildirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanı sıra İnsan Hak ve Özgürlükler (İHH) İnsani Yardım Vakfı, diğer yardım kuruluşları, TUSAŞ ve yardımsever iş insanları aracılığıyla bölgeye çadır gönderdiklerini belirten Güleçyüz, şunları kaydetti:

“İnsanlar bizi ister arkadaşlarından ister internetten buluyor, telefonla sipariş veriyorlar. Üretimlerini yapıp bilgilendiriyoruz. 10 hayırseverin çadırını bir araçta toplayabiliyoruz, hep birlikte bir tır hazırlayıp gönderiyoruz.” İlk gün bir TIR yani 150 grup çadır gönderdik şimdi günde 4 tır taşımaya başladık Şimdiye kadar 5 bin çadırı deprem bölgesine gönderdik. bugün yüklemeleri yapılıyor.Hala göndermeye devam ediyoruz.Ay sonuna kadar bu hızla devam edeceğiz.Öncelikle fabrikamızda üretim yapılıyordu ama bahçeye ‘showroom’ kurduk.Döndük. Çadırları atölye yapıyoruz, orada üretiyoruz. Bir fabrikamız daha var, onu da devreye aldık, orada da üretim yapacağız.”

“8 KİŞİLİK BİR AİLE BİR ÇADIRDA YAŞABİLİR”

Güleçyüz, hem geç gelmesi hem de yüksek fiyat artışı nedeniyle sadece demir kısmında sorun yaşadıklarına işaret ederek, branda izolasyon kısmında da ortaklarından önemli takviyeler aldıklarını söyledi.

Deprem bölgesine gönderdikleri çadırların özellikleri hakkında da bilgi veren Güleçyüz, 24 metrekarelik çadırlarda ortalama 8 kişinin yaşayabildiğini belirtti.

Güleçyüz, çadırın izolasyonlu ve kış kurallarına uygun olduğuna, içinde soba yakılabileceğine dikkat çekti. “Yalıtımı sayesinde 1 saat soba yandığında 4-5 saat kadar ısısını muhafaza edebiliyor. Bu çadırı bilen biri 15-20 dakikada kuruyor. Bir acemi yarı yarıya kurabilir. 1 saatten 40 dakikaya kadar. Çadırın katlanıp tekrar kullanılabilmesi de önemli. Avantajınız var”söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu